Γράφει ο Γιάννης Διαβάτης, Δρ. Πολιτικής Επιστήμης

Εν μέσω ζοφερών παγκόσμιων αναταράξεων και υπό το βάρος της επίθεσης των χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων εναντίον της ανθρώπινης ζωής και της αξιοπρέπειας και ειδικότερα εναντίον των Ελλήνων και του Ελληνισμού, κάποιες φωνές υψώνονται υπέρ του ανθρώπου.

Το βιβλίο της Simone Le Baron είναι το μοναδικό, εξ όσων γνωρίζω που προτείνει ως εναλλακτικό τρόπο ζωής την αναβίωση και πραγμάτωση των ανθρωπιστικών αξιών, εστιάζοντας στον Νεοφιλελληνικό Ανθρωποκεντρισμό υπό την έννοια της πεποίθησης που υποστηρίζει: ΠΡΩΤΑ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΙ ΕΠΕΙΤΑ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ

Τo γεγονός πως η φωνή αυτή υψώνεται από άνθρωπο ξένης Ιθαγένειας -αλλά ελληνόφρονης φιλοσοφίας- ακύρωνε την, ενδεχόμενη, υποψία περί εθνικιστικού ναρκισσισμού των Ελλήνων αφού η άποψη/πρόταση προέρχεται από μια Κυρία, Γαλλίδα κατά το γένος. Αυτό προσφέρει την άνεση σε κάθε Έλληνα και ελληνόφρονα Πολίτη να τοποθετηθεί επί των απόψεών της χωρίς τον κίνδυνο να κατηγορηθεί για εθνικιστική ιδεοληψία.

Ιδιαιτέρως δε, σε μια εποχή, όπως είναι η σημερινή, χρηματοκρατική και χρηματοκρατούμενη, όπου το χρήμα κατήντησε από υπηρέτης, δεσπότης μας. Η Simone Le Baron επαναφέρει την διάκριση μεταξύ χρήματος και νομίσματος και τις Ελληνικές Αξίες που υπήρξαν, κατά κοινή ομολογία, πρόδρομος και στυλοβάτης του Δυτικού Πολιτισμού.

Στον Νεοφιλελληνικό Ανθρωποκεντρισμὸ η βασικὴ πρόταση αφορά στην αναβίωση και εφαρμογὴ της Δημοκρατίας συναρπαζόμενης απὸ τις 4 θεμελιώδεις αρχὲς της ήτοι: ισοπολιτεία, ισογόνια, ισηγορία, ισονομία.

Επιπλέον, η Simone Le Baron εισάγοντας τον νεολογισμό την έννοια της «Ισοδιαβίωσης » υποστηρίζει και δικαίως -πως τα βασικά αγαθά για κάθε άνθρωπο πρέπει να είναι εξασφαλισμένα έφόσον στην εποχή μας η συσσωρευμένη, πλέον ικανότητα και Πλούτου καὶ Γνώσης, θα μπορούσαν να το επιτρέψουν με μια δίκαιη κατανομή τους Υπό αυτή την έννοια ως ζηλωτής και θιασώτης αυτών των πεποιθήσεων προσυπογράφω το πνεύμα των απόψεων της κυρίας Simone Le Baron και την ευχαριστώ για την προσπάθειά της υπέρ όσων, πολλοί εκθειάζουν αλλά λίγοι εφαρμόζουν, όπως συμβαίνει με την έννοια της Δημοκρατίας.

Η προσπάθεια μας δίνει το δικαίωμα στην διαμαρτυρία και στην ελπίδα ενώ η φυγομαχία μας αφαιρεί αυτό το δικαίωμα.

Εύχομαι και ελπίζω το πόνημα της Simone Le Baron να αποτελέσει εφαλτήριο για την επιστροφή στις ρίζες της Δημοκρατίας και της Πνευματικής Ελληνικής Επανάστασης.
 

*Το βιβλίο της Simone Le Baron κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΚΑΚΤΟΣ