Τι επισημαίνει η αμερικανική εταιρία αναλύσεων

Για ακόμη μια φορά, η Βόρεια Κορέα έχει κάνει τη διεθνή κοινότητα να τρέχει. Η έκτη πυρηνική δοκιμή της Pyongyang φαίνεται να δείχνει ουσιαστική πρόοδο στο να κατορθώσει να έχει ένα αξιόπιστο μέσο αποτροπής εξωτερικών επιθέσεων. Σε επείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στις 4 Σεπτεμβρίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν την επιβολή όσο πιο «σκληρών δυνατών μέτρων» εναντίον της Βόρειας Κορέας. Και τώρα καταρτίζουν πρόταση για περαιτέρω κυρώσεις, την οποία ελπίζουν να υποβάλουν προς ψήφιση στις 11 Σεπτεμβρίου.

Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες καταφέρουν να γίνει η ψηφοφορία εντός του χρονοδιαγράμματος της μιας εβδομάδας, από άποψη ταχύτητας, αυτό θα ήταν κάτι που δεν έχει προηγούμενο. Κίνα και Ρωσία, που γενικά προσπαθούν να απομονώσουν τη Βόρεια Κορέα, συνήθως συναινούν σε κάποιο επίπεδο κυρώσεων μετά από τις πυρηνικές δοκιμές, συνήθως όμως παίρνει εβδομάδες συνομιλιών για την επίτευξη της κρίσιμης συναίνεσης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Ωστόσο, η δοκιμή αυτή φέρνει σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση την Κίνα, δεδομένου ότι έγινε στη διάρκεια της συνόδου κορυφής των BRICS, αντίστοιχα με τη δοκιμή (της Βόρειας Κορέας) που είχε γίνει κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της Κίνας, «Μια ζώνη, ένας Δρόμος» τον Μάιο. Ωστόσο, τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα επανέλαβαν τη θέση τους ότι από μόνες τους οι κυρώσεις δεν αποτελούν επαρκή απάντηση στη Βόρεια Κορέα και ότι πρέπει να συνοδεύονται από διάλογο. Θα συνεχίσουν να επαναλαμβάνουν αυτό το επιχείρημα τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.

Αν Ρωσία και Κίνα συμφωνήσουν σε νέες κυρώσεις, είναι απίθανο να είναι το είδος των σκληρών μέτρων που ζητούν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Η τελευταία δέσμη κυρώσεων των Ηνωμένων Εθνών που ψηφίστηκε στις 5 Αυγούστου απέφυγε να ασκήσει υπερβολική πίεση στη Βόρεια Κορέα, σε συμβιβασμό με τις κινεζικές και ρωσικές επιθυμίες. Επιπλέον, οι πρώην αυτές κυρώσεις βρίσκονται ακόμα στη φάση υλοποίησης μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου – ένα άλλο επιχείρημα που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει η Ρωσία και η Κίνα ενάντια στις αμερικανικές πιέσεις για νέα γρήγορα και σκληρά μέτρα.

Υπάρχουν αρκετοί τομείς στους οποίους οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους θα μπορούσαν να θέσουν ως στόχο για την επιβολή κυρώσεων. Πρώτη μεταξύ αυτών είναι οι μαζικές εξαγωγές κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων της Βόρειας Κορέας. Άλλοι τομείς θα μπορούσαν να είναι οι κυρώσεις για την προμήθεια ακατέργαστων και ραφιναρισμένων πετρελαϊκών προϊόντων, η απαγόρευση χρήσης βορειοκορεατικού εργατικού δυναμικού στο εξωτερικό ή οι επιπλέον οικονομικές κυρώσεις. Αλλά ακόμη και όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορέσουν να διασφαλίσουν τις κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών, η βραδεία οικονομική πίεση είναι απίθανο να αποτρέψει τη Βόρεια Κορέα από το να επιτύχει ένα αξιόπιστο πυρηνικό μέσο αποτροπής εξωτερικών επιθέσεων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επίσης και μονομερείς επιλογές. Το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών μπορεί να επιλέξει περαιτέρω δευτερεύουσες κυρώσεις, και πιο συγκεκριμένα κατά των κινεζικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Αυτό όμως θα αντιμετώπιζε δυσκολίες από το γεγονός ότι κυνηγώντας τα μεγαλύτερα κινεζικά θεσμικά όργανα θα μπορούσε να βλάψει την αμερικανική οικονομία και πιθανόν δεν θα άλλαζε την στρατηγική της Κίνας προς τη Βόρεια Κορέα.

Η πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας προκάλεσε επίσης καταιγισμό στρατιωτικών ανακοινώσεων. Στις 5 Σεπτεμβρίου οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβεβαίωσαν ότι συμφώνησαν να χαλαρώσουν τα όρια των μέτρων της βαλλιστικής πυραυλικής άμυνας της Νότιας Κορέας που συζητιούνται από τα τέλη Ιουλίου. Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τράμπ, δήλωσε επίσης ότι θα επιτρέψει στην Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα να αγοράσουν εξελιγμένο στρατιωτικό εξοπλισμό από αέρος και θαλάσσης, που θέτει στο στόχαστρο συστήματα και άλλο υλικό. Οι πωλήσεις αυτές θα χρειάζονταν χρόνια για να οριστικοποιηθούν και θα διέφεραν από την σημερινή κατάσταση με τη Βόρεια Κορέα.

Άλλα στρατιωτικά μέτρα, ωστόσο, παρακολουθούν στενά. Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν την επιταχυνόμενη και αυξανόμενη εναλλαγή τακτικών και στρατηγικών στην κορεατική χερσόνησο και στην γύρω περιοχή. Αυτό περιλαμβάνει την εκ περιτροπής αποστολή μαχητικών F-22 και F-35Bστη Νότια Κορέα. Τα αμερικανικά υποβρύχια και αεροπλανοφόρα θα αναπτυχθούν επίσης σε αυξημένο αριθμό γύρω από την κορεατική χερσόνησο.

Επίσης, η πολιτική και διπλωματική στάση της Νότιας Κορέας θα είναι αποφασιστικής σημασίας εδώ, ειδικά δεδομένου ότι η Σεούλ υποστήριξε μια πιο ήπια απάντηση προς την Πιονγιάνγκ. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Νότιας Κορέας, Song Young-moo ανέφερε ότι η Νότια Κορέα θα αφήσει κατά μέρος το διάλογο και θα στραφεί στην τιμωρία της Βόρειας Κορέας. Ο Πρόεδρος της Νότιας Κορέας MoonJae-in δήλωσε ότι ο στόχος παραμένει ακόμα ο ίδιος, αλλά δεν είναι καιρός για συνομιλίες. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο Μoon έχει εγκαταλείψει πλήρως τις πιέσεις για πιο φιλικές σχέσεις – έχει αφήσει την πόρτα ανοιχτή για εμπλοκή σε χαμηλό επίπεδο, ακόμα και αν ενισχύονται οι άμυνες του Νότου.

Μέσα σε όλα αυτά, είναι σημαντικό να θυμάται κανείς ότι η Βόρεια Κορέα θα συνεχίσει να κάνει δοκιμές, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμά της. Δεν έχει ακόμη απομακρυνθεί η απειλή της για χτύπημα στο Γκουάμ. Παράλληλα, στις 4 Σεπτεμβρίου το Υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας δήλωσε ότι η Βόρεια Κορέα φαίνεται να προετοιμάζει άλλη μια δοκιμή, ενδεχομένως ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου

Δημοσιεύθηκε στον Τύπο της Κυριακής στις 10 Σεπτεμβρίου