Σχέδια για τη μετά ISIS εποχή

 

Η μάχη κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους συνεχίζεται αδιάκοπα. Παράλληλα σε διπλωματικό επίπεδο καταστρώνονται σχέδια για την ανοικοδόμηση περιοχών που απελευθερώνονται από τα χέρια του ISIS.

Με τη μάχη κατά της ισλαμιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος να συνεχίζεται από τις δυνάμεις της διεθνούς συμμαχίας κατά του ISIS, επιχειρείται παράλληλα η χάραξη πολιτικών για την επόμενη μέρα της απελευθέρωσης περιοχών από τα χέρια των τρομοκρατών. Με αυτόν στόχο συνεδρίασε χθες στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών στο Βερολίνο η Ομάδα Εργασίας για τη Σταθεροποίηση, αποτελούμενη από εκπροσώπους 26 κρατών της διεθνούς συμμαχίας κατά του ISIS, καθώς και εκπροσώπους διεθνών οργανισμών. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε η σταθεροποίηση του Ιράκ και συγκεκριμένα τρόποι ανοικοδόμησης των κατεστραμμένων από τον ISIS σχολείων και νοσοκομείων, η επανασύσταση διοικητικών δομών και αστυνομίας, η διαδικασία συμφιλίωσης των ανθρώπων, ακόμη και ο εντοπισμός και η εξουδετέρωση ναρκών του ISIS. Εν συντομία, η προσπάθεια επανόδου σε μια κανονικότητα μετά τον εφιάλτη του Ισλαμικού Κράτους.

«Πρέπει ακόμη να γίνουν πολλά»

O ιρακινός στρατός έχει εξαπολύσει επίθεση για την ανακατάληψη της Φαλούτζα

O ιρακινός στρατός έχει εξαπολύσει επίθεση για την ανακατάληψη της Φαλούτζα

Ωστόσο, για να υλοποιηθούν τα σχέδια σταθεροποίησης των περιοχών που επλήγησαν από τη φονική βία των τζιχαντιστών, «πρέπει ακόμη να γίνουν πολλά», παραδέχθηκε ο Γιόαχιμ Ρύκερ, γερμανός διπλωμάτης και ειδικός εντεταλμένος της γερμανικής κυβέρνησης για την ομάδα εργασίας της διεθνούς συμμαχίας κατά του ISIS. Όπως δήλωσε ο ίδιος, «στόχος μας είναι να υποστηρίξουμε την ιρακινή κυβέρνηση για τη σταθεροποίηση περιοχών που έχουν απελευθερωθεί από τον ISIS. Σε αυτό περιλαμβάνεται η βελτίωση του εφοδιασμού, η οικοδόμηση διοικητικών δομών, αλλά και η στήριξη μέτρων με στόχο τη συμφιλίωση και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης».

Βασικό σημείο αναφοράς στη χθεσινή συνάντηση ήταν σύμφωνα με διπλωματικές πηγές και η Φαλούτζα. Ο ιρακινός στρατός είχε ξεκινήσει την προηγούμενη Δευτέρα επιχείρηση ανακατάληψης της στρατηγικά σημαντικής πόλης δυτικά της Βαγδάτης, που βρίσκεται από τον Ιανουάριο του 2014 στα χέρια του ISIS. Σύμφωνα με ανθρωπιστικές οργανώσεις, στην πολιορκούμενη Φαλούτζα βρίσκονται εγκλωβισμένοι περί τους 50.000 ανθρώπους. Πόσιμο νερό, καύσιμα και ηλεκτρικό ρεύμα εξαντλούνται. Επιπλέον υπάρχουν αναφορές για δραματική αύξηση των εκτελέσεων στη Φαλούτζα από τους μαχητές του ISIS.

Ο γερμανός διπλωμάτης Γιόαχιμ Ρύκερ εκτίμησε ότι η επέλαση των ιρακινών δυνάμεων ενδέχεται να προκαλέσει δραστική αύξηση των εγχώριων μεταναστών ενώ, όπως είπε, ήδη αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στο Ιράκ 3,3 εκατομμύρια άνθρωποι.

Ναόμι Κόνραντ Άρης Καλτιριμτζής

 

Πηγή: Deutche Welle