Για Γ’ παγκόσμιο, Ελλάδα, Κύπρο & ΕΕ

Την εκτίμηση ότι υπάρχει κίνδυνος να ξεσπάσει Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος εξέφρασε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση για την Υγεία, “παγώνοντας” το ακροατήριο, όπως μεταδίδει η Καθημερινή.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι ΗΠΑ χτίζουν βάσεις στη Συρία, γεγονός που στρέφεται κατά της Ρωσίας και αποτελέσει λόγο για να ξεσπάσει ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος.

Aναρωτήθηκε γιατί χρειάζονται οι αμερικανικές βάσεις στη Συρία, σημειώνοντας πως αυτές στρέφονται κατά της Ρωσίας και του Ιράν.

Παράλληλα κάλεσε τους Τούρκους να είναι προετοιμασμένοι για όλα τα ενδεχόμενα λέγοντας χαρακτηριστικά:

“Ας είμαστε προετοιμασμένοι για τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα”.

Η Τουρκία θα φτιάξει νέους εθνικούς ύμνους
 
Ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε την ανάγκη η χώρα του να δημιουργήσει νέους ύμνους, όπως τον εθνικό ύμνο προκειμένου να περιγράφει γεγονότα στη χώρα. 
 

Κατά τη χθεσινή του ομιλία σε συγκέντρωση των κοινοταρχών της Τουρκίας, ο Erdogan είπε πως χρειάζονται ύμνοι για να περιγράφουν γεγονότα, όπως η αντίσταση του λαού στην απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016 και η εν εξελίξει στρατιωτική επιχείρηση στην Αφρίν της Συρίας.
 
«Για παράδειγμα, δεν έχουμε ένα ποίημα, μια πορεία, που περιγράφει πραγματικά την 34χρονη πάλη μας εναντία της τρομοκρατίας του ΡΚΚ. Γιατί δεν μπορούμε να γράψουμε ένα τραγούδι για τη εν εξελίξει επιχείρηση Olive Branch στην Αφρίν; Δεν θέλω να πω σαν τον εθνικό ύμνο της Τουρκίας επειδή δεν θα έφταναν σε αυτό το επίπεδο», δήλωσε ο Erdogan.
 
Βολές κατά Ελλάδας, Κύπρου & ΕΕ
 
Για μια ακόμη φορά ο Τούρκος πρόεδρος ανέβασε τους τόνους στην αντιπαράθεσή του με την ΕΕ, κατηγορώντας την Ευρώπη ότι έχει δώσει 400 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, ενώ αδιαφορεί για τα προβλήματα της Τουρκίας. Παράλληλα τόνισε ότι η Τουρκία παράγει όπλα εξαιτίας των «κακών γειτόνων» της, φωτογραφίζοντας Ελλάδα και Κύπρο.

Συγκεκριμένα, μιλώντας σε συγκέντρωση των κοινοταρχών Τουρκίας, ο Tayyip Erdogan είπε ότι «το 1974 κατά την “ειρηνευτική επιχείρηση Κύπρου” με την “επιχείρηση αποσιώπησης” κατέστρεψαν ολόκληρο το σύστημά επικοινωνίας μας». 

«Επικεφαλής αυτής της επιχείρησης ήταν οι δήθεν σύμμαχοί μας. Το κατέστρεψαν. Τί έγινε; Εμείς ιδρύσαμε την ASELSAN (Αμυντική Bιομηχανία Τουρκίας). Τώρα εμείς με την ASELSAN κάνουμε πολύ καλύτερο από εκείνο. Και δεν κάνουμε μόνο αυτό. Πλέον η ASELSAN έχει εξελιχθεί σε μια εταιρεία που συμμετέχει στους διεθνείς διαγωνισμούς. Αυτοί οι κακοί γείτονες μας έκαναν να αποκτήσουμε περιουσία, μας έκαναν να αποκτήσουμε γνώση και να είμαστε σε θέση να παράξουμε», ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Στο μεταξύ σε ομιλία του στο προεδρικό μέγαρο, ο T. Erdogan είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση στήριξε την Ελλάδα κατά την οικονομική κρίση με 400 δισεκατομμύρια ευρώ όπως επίσης και χώρες με πετρέλαιο ή φυσικό αέριο αλλά όταν η Τουρκία έχει προβλήματα της γυρνάνε την πλάτη. «Ακόμα και έτσι όμως, εμείς λέμε ότι θα κάνουμε θυσίες και θα τα καταφέρουμε μόνοι μας», πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.

 
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση στήριξε την Ελλάδα κατά την οικονομική κρίση. Τους έδωσαν 400 δισεκατομμύρια ευρώ. Όταν χώρες με πετρέλαιο ή φυσικό αέριο έχουν προβλήματα, τους βοηθούν, φυσικά με ανταλλάγματα. Αλλά όταν η Τουρκία έχει προβλήματα της γυρνάνε την πλάτη. Ακόμα και έτσι όμως, εμείς λέμε ότι θα κάνουμε θυσίες και θα τα καταφέρουμε μόνοι μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν σε ομιλία του στο Προεδρικό Μέγαρο. 
 
Να υπενθυμίσουμε ότι η Κομισόν άναψε το «πράσινο φως» για ένα δεύτερο πακέτο 3 δισ. ευρώ προκειμένου να βοηθήσει την Τουρκία να υποδεχθεί στο έδαφός της Σύρους πρόσφυγες, όπως είχε υποσχεθεί πριν από δύο χρόνια στο πλαίσιο της αμφιλεγόμενης μεταναστευτικής συμφωνίας ανάμεσα στην Ε.Ε. και την Άγκυρα. 
 
Συνεχίζοντας ο Τούρκος Πρόεδρος είπε «Το τουρκικό έθνος δεν περίμενε ποτέ κανέναν στην ιστορία του και ότι κατάφερε, το κατάφερε με τη δύναμη της καρδιάς του», ενώ χαρακτήρισε την επιχείρηση στο Αφρίν ως «ειρηνευτική» καθώς, όπως είπε, ο στόχος είναι να μην πάθουν κάτι οι άμαχοι. Νωρίτερα ο Τούρκος Πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα πως το Αφρίν θα πέσει «μέχρι σήμερα το βράδυ» στα χέρια των τουρκικών δυνάμεων.

«Πλησιάσαμε λίγο στην Αφρίν. Ελπίζω, αν το θέλει ο Θεός, πως η Αφρίν θα έχει πέσει εξ ολοκλήρου μέχρι σήμερα το βράδυ»,