Νέο σοβαρότατο επεισόδιο στη Φιλαδέλφεια μεταξύ Τούρκων διπλωματών & του επικεφαλής του αμερικανικού Think Tank, Middle East Forum

Μαθήματα ελευθερίας λόγου και δημοκρατίας δίνει ο πρόεδρος του οργανισμού  Middle East Forum, Daniel Pipes, ο οποίος σε κείμενό του περιγράφει διεξοδικά τι συνέβη στην Φιλαδέλφεια, όταν κλήθηκε να διοργανώσει και να φιλοξενήσει συναντήσεις της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ και στον κατάλογο των ομιλητών συμπεριέλαβε τον πρόεδρο του αμερικανοτουρκικού Rumi Forum(που πρόσκειται στο Κίνημα του Γκιουλέν).

Όπως περιγράφει στο κείμενό του, στις 2 Μαΐου 2017, ο Daniel Pipes έλαβε μια επιστολή από τον Διευθυντή της Πολιτικής Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ (γνωστή και ως NATO PA), με την οποία του ζητούσε αν υπάρχει η δυνατότητα από MiddleEastForumνα φιλοξενήσει μια σειρά από συναντήσεις και συζητήσεις των μελών της Συνέλευσης.

«Το Forum γρήγορα συμφώνησε η συνάντηση να γίνει στις 19 Σεπτεμβρίου στο Independence Mall της Φιλαδέλφεια, και ξεκίνησε να προσκαλεί ειδικούς για την ενημέρωση των 26 μελών κοινοβουλίων από 12 χώρες, από την Νορβηγία μέχρι την Τουρκία, και από την Πολωνία μέχρι την Πορτογαλία» σημειώνει ο Pipes στο σημείωμά του.

Όπως εξηγεί ο Pipes, δεδομένου το ρόλου της Τουρκίας στη συριακή σύγκρουση, αλλά και στο βαθύτερο ζήτημα της αποστολής του ΝΑΤΟ ( μάχεται τον Ισλαμισμό; όπως έκανε κάποτε με τον κουμμουνισμό), αποφασίστηκε να αποσταλεί πρόσκληση στους εκπροσώπους των δυο βασικών τουρκικών παρατάξεων, και οι δυο ισλαμιστικές: την κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το κίνημα του Γκιουλέν.    

Ο Emre Çelik, πρόεδρος του RumiForum, μια ισλαμιστική ομάδα σκέψης που πρόσκειται στον Γκιουλεν, απάντησε αμέσως θετικά για την συμμετοχή του και για να μιλήσει. Η απάντηση ωστόσο από την Τουρκική πρεσβεία στην Washington, όπως σημειώνει ο Pipes, δεν ερχόταν. «Τελικά, σε λιγότερο από μια εβδομάδα πριν το eventη Πολιτική Επιτροπή μας ενημέρωσε ότι το προεδρικό γραφείο στην Άγκυρα ζήτησε να βγάλουμε τον κ. Çelikαπό το πρόγραμμα. Αν αρνηθούμε, θα ακυρώσουν την εκδήλωση» γράφει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του MiddleEastForum.

Η αρχική του αντίδραση, όπως ο ίδιος ο Pipesπεριγράφει ήταν «Ωραία, ακυρώστε την!». Στην συνέχεια όμως αναλογιζόμενος το χρόνο, τα χρήματα που είχαν δαπανηθεί, αλλά και την φήμη του οργανισμού του, ακολούθησαν και δεύτερες σκέψεις. Επίσης, αναφέρει ότι «δεν θέλαμε να ενωθούμε με αυτούς τους δυτικούς που λειτουργούν κατευναστικά, όπως η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ, που υποτάσσονται στην θέληση του Τούρκου Δικτάτορα, Ερντογάν. Οπότετικάνουμε;».

Ειδικά βάσει της τελευταίας του σκέψης, ο Pipesσυνεχίζει, εξηγώντας την «ασυνήθιστη» ενέργεια στην οποία προέβη. Το όνομα του Çelikβγήκε από το πρόγραμμα, και έτσι εμφανίστηκαν οι διπλωμάτες από την Τουρκική πρεσβεία. ΩστόσοοÇelik πήγεστοevent. Έχοντας τη συγκατάθεσή του, μπήκε στο χώρο από την πίσω πόρτα, περίμενε μέχρι να τον αναγγείλει και να τον καλέσει στο βήμα ο Pipes, μετά την ομιλία του για τον εξευτελισμό και την ζημιά του ΝΑΤΟ, υποτασσόμενο  στην θέληση του Ερντογάν. 

Όπως συνεχίζει να περιγράφει ο Pipes, όταν ανήγγειλε τον Çelik, η τουρκική αντιπροσωπεία σηκώθηκε και αντέδρασε τόσο πολύ που οι άνδρες ασφαλείας έτρεξαν να προστατεύσουν τον επικεφαλής του Rumi Forum. Ο συμπρόεδρος της  Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, χαρακτηρίζοντας την ενέργεια Pipes«βόμβα» έσπρωξε τον Çelik και κατέλαβε το πόντιουμ. 

Προσπάθησε δε, όπως αναφέρει πάντα ο Pipes, να κλείσει τη συνάντηση, αλλά «παρενέβη, λέγοντας ότι είναι δικό μας το event, και κάλεσα τον Çelikνα μιλήσει. Όταν ξεκίνησε, πρώτα οι Τούρκοι και στη συνέχεια όλη η αντιπροσωπεία της Πολιτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ αποχώρησαν από την αίθουσα, ενώ έμειναν οι προσκεκλημένοι μας που σηκώθηκαν να τον χειροκροτήσουν».

Στο τέλος της περιγραφής των γεγονότων, ο Daniel Pipes ζητά συγνώμη από την πολιτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ για αυτή του την ενέργεια, αλλά την υπερασπίζεται, επικαλούμενος μια από τις ιδρυτικές αρχές της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας: τη διαφύλαξη της ελευθερίας των λαών του.

«Ήταν αδύνατο να ζητήσω από το Middle East Forum, λέει ο Pipes, ειδικά όταν η συνάντηση έγινε στην Αίθουσα Ανεξαρτησίας, να συναινέσει στη διαταγή ενός ξένου τύραννου. Παρά την αποχώρηση, ελπίζω η αντιπροσωπεία της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ να θαύμασε τη στάση μας εναντίον της τυραννίας, και να εμπνευστεί από την μικρή αυτή πράξη ανυπακοής. Ενδεχομένως να μάθουν να ορθώσουν το ανάστημά τους  στους εκφοβισμούς του Ερντογάν, αυτό που δεν έκαναν εκείνη τη στιγμή», καταλήγει ο Pipes.

Το γεγονός «έπαιξε» στα αμερικανικά και στα τουρκικά ΜΜΕ. Αναλυτικό ρεπορτάζ με πολλά από όσα ειπώθηκαν μεταφέρθηκε από το spectator.org, στο οποίο περιέχονται δηλώσεις του διευθυντή του MiddleEastForum, ύστερα από το τελεσίγραφο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ ότι αν δεν αποσύρουν από τους ομιλητές τον Çelik, το ΝΑΤΟ δεν θα συμμετέχει. Σύμφωνα με το Middle East Forum, το τελεσίγραφο ήρθε απευθείας από το γραφείο του Ερντογάν. Σε δηλώσεις του, μετά την εκδήλωση, ο διευθυντής του Middle East Forum, GregRomanανέφερε τα εξής: “Υποστηρίζουμε τις δυτικές αξίες, οπότε δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε στο να αφήσουμε την Άγκυρα να μας λογοκρίνει. Θεωρούμε ότι οι ισλαμιστές αποτελούν μεγάλο κίνδυνο για την κοινωνία μας και αυτό ήταν ένα καλό παράδειγμα. Λυπάμαι για την αναστάτωση, αλλά η ελευθερία του λόγου είναι πολύ σημαντική για να θυσιαστεί στο βωμό της ευγένειας”.

Πριν ξεκινήσει το επεισόδιο με την εμφάνιση του Çelik, όλα φαίνονται ότι έβαιναν ομαλά, με τους Τούρκους να είναι πολύ ικανοποιημένοι από το πρόγραμμα. Ο Ahmet Berat Çonka, μέλος της τουρκικής αντιπροσωπείας δήλωσε ότι συζητήθηκαν πολύ σημαντικά θέματα, όπως αυτά που συμβαίνουν στην Μέση Ανατολή, υπήρξαν εκτενείς συζητήσεις για τη Συρία, τον εξτρεμισμό και την τρομοκρατία, χαρακτηρίζοντας τες «ωφέλιμες» για τους τούρκους βουλευτές. Πρόσθεσε δε ότι η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ “μοιράζεται τις βασικές δημοκρατικές αξίες”, προσπαθώντας να εξηγήσει στη συνέχεια την “απόπειρα πραξικοπήματος” επισημαίνοντας τα εξής: “Η δημοκρατία είναι η βασική μας αξία στο ΝΑΤΟ και πρέπει να είμαστε αμετακίνητοι στην υπεράσπιση των δημοκρατικών κυβερνήσεων. Δεν μπορούμε να νομιμοποιήσουμε κανένα είδος στρατιωτικής προσπάθειας – απόπειρα πραξικοπήματος. Αυτό δεν είναι καλό, αυτό δεν είναι σωστό. Καθένας πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός όσον αφορά την υποστήριξη της δημοκρατίας και των αξιών μας μαζί».

Στην τελευταία ενότητα όπου θα συζητείτο πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του ΝΑΤΟ στη Μέση Ανατολή, στο πάνελ ήταν ο πρόεδρος του MiddleEastForum, DanielPipesκαι ο Thomas Michael Jopling, συντηρητικό μέλος της βρετανικής βουλής των Λόρδων, ο οποίος ήταν και ο επικεφαλής της νατοϊκής αντιπροσωπείας . Στο βήμα, ο Pipes αναφέρθηκε στο λόγο που δημιουργήθηκε το ΝΑΤΟ και για τον ρόλο του στην υπεράσπιση των δυτικών αξιών. Επικαλούμενος τα λόγια του πρώην ΓΓ του ΝΑΤΟ, το 1995, ότι «ο φονταμενταλισμός είναι τουλάχιστον τόσο επικίνδυνος όσο ήταν και ο κουμμουνισμός. Με το τέλος του Ψυχρού πολέμου, εμφανίστηκε η ισλαμική (στρατιωτική) δράση ως η μοναδική μεγαλύτερη απειλή για την συμμαχία και τη δυτική ασφάλεια», ο Pipesαναφέρθηκε στις απειλές από τον ισλαμικό εξτρεμισμό και σε αυτούς που χαρακτηρίζονται ως ισλαμιστές. Το πιο σημαντικό σημείο, ωστόσο, ήταν, όταν προχώρησε ακόμη πιο πέρα τη σκέψη του, -ενώπιον της τουρκικής αντιπροσωπείας- λέγοντας ότι η Τουρκία αποτελεί εσωτερική απειλή για το ΝΑΤΟ. «Είχαμε μια διαφωνία προηγουμένως για το αν το ΑΚΡ είναι ισλαμικό ή όχι. Το ερώτημα αυτό θα ίσχυε μια δεκαετία πριν, όχι πλέον σήμερα. Το ΑΚΡ είναι αναμφισβήτητα ισλαμικό κόμμα» είπε χαρακτηριστικά.  

Ο Pipesπροχώρησε ακόμα πιο πέρα, αναφερόμενος στους λόγους που απαγορεύθηκε στον Çelik να είναι ομιλητής, αλλά και στα αιτήματα της Άγκυρας, καθώς και στις πιέσεις που ασκήθηκαν από την Κοινοβουλευτική συνέλευση του ΝΑΤΟ στο Middle East Forum.

«Εμείς στο Forum, έχοντας δεσμευτεί για αυτή τη συνάντηση ως προς τον χρόνο, τους πόρους, και τη δημοσιότητα αισθανθήκαμε ότι δεν είχαμε άλλη επιλογή παρά να συμφωνήσουμε να βγει το όνομά του από το πρόγραμμα. Ενθυμούμενοι ωστόσο την Αίθουσα Ανεξαρτησίας και τον Liberty Bell, λίγο κάτω από εδώ, ως  Αμερικανοί αυτό θα βασάνιζε τη συνείδησή μας. Επιπλέον, αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις αρχές του ΝΑΤΟ. Θυμηθείτε, την προστασία της ελευθερίας».

Και ο Pipesσυνέχισε, μιλώντας ακόμα πιο σκληρά:

«Δεν πρέπει να επιτρέπεται στον δικτάτορα στην Τουρκία να μας λέει εμάς εδώ στη Φιλαδέλφεια, ποιος θα μιλήσει και ποιος όχι. Τόσο απλά». Και κάλεσε τον Çelik στο βήμα, και ακολούθησε η έντονη αντίδραση της τουρκικής αντιπροσωπείας με την αποχώρησή της, καθώς και των υπόλοιπων μελών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ.

Το επεισόδιο δημοσιεύθηκε και στην τουρκική Sabah, με τον τίτλο «Τουρκική νατοϊκή αντιπροσωπεία αποχωρεί, όταν επετράπη σε μέλος της FETO να μιλήσει». Περιγράφοντας τα γεγονότα, σαφώς από την τουρκική σκοπιά με τους ανάλογους χαρακτηρισμούς, το δημοσίευμα αναφέρεται και στα όσα είπε μετά –μέσω twitter- η ανώτερη σύμβουλος του προέδρου Ερντογάν, Gülnur Aybet, η οποία καταφέρθηκε εναντίον του Middle East Forum, επικρίνοντάς το για την πρόσκληση που απηύθυνε σε έναν «προπαγανδιστή» που έχει δεσμούς με την τρομοκρατική οργάνωση που είναι υπεύθυνη για την απόπειρα πραξικοπήματος στην σύμμαχο του ΝΑΤΟ Τουρκία. «Είναι απαράδεκτο να παρέχεις το έδαφος για προπαγάνδα σε αυτούς που επιχείρησαν να κάνουν πραξικόπημα. Είμαι απογοητευμένη από το ΝΑΤΟ που επέστρεψε στην αντιπροσωπεία του να προσκληθεί σε μια εκδήλωση, όπου ήταν προσκεκλημένος να μιλήσει ένας που σχεδίασε το πραξικόπημα».

Μετά από όλα όσα έγιναν, το ερώτημα είναι αντιπροσωπείες ποιων χωρών ήταν προσκεκλημένες στη Φιλαδέλφεια. Η Ελλάδα ήταν; Και αν ναι, τι έκανα;

Η ελληνική αντιπροσωπεία στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ αποτελείται από τους βουλευτές: Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας είναι ο βουλευτής Χρήστος Καραγιαννίδης (ΣΥΡΙΖΑ), με αντιπρόεδρο τη Δριτσέλη Παναγιώτα (ΣΥΡΙΖΑ) μέλη τον Γιώργο Κυρίτση (ΣΥΡΙΖΑ), τον Γιάννη Πλακιωτάκη (ΝΔ), τον Νίκο Δένδια (ΝΔ), τον Μάριο Σαλμά (ΝΔ), τον Ανδρέα Λοβέρδο (ΔΣ), τον Μπάρκα Κωνσταντίνο (ΣΥΡΙΖΑ), και αναπληρωματικά μέλη τον Κατσίκη Κωνσταντίνο (ΑΝΕΛ),  Τζούφη Μερόπη (ΣΥΡΙΖΑ), τον Δανέλλη Σπύρο (ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ), τον Κασιδιάρη Ηλία (ΧΑ) και τον Θανάση Παφίλη (ΚΚΕ)

***Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ αποτελεί ένα «εξειδικευμένο forumγια μέλη του κοινοβουλίου από όλη την βορειοατλαντική συμμαχία που συζητούν και επηρεάζουν αποφάσεις για την ασφάλεια. Η Πολιτική Επιτροπή εστιάζει σε όλα τα πολιτικά ερωτήματα, αναφορικά με την ασφάλεια του ΝΑΤΟ και των σωρών-εταίρων του”.