Προσπάθεια να πείσουν την κοινή γνώμη ότι το Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP) συνδέεται με την τρομοκρατία καταβάλλουν ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η κυβέρνησή του, σύμφωνα με τη Suddeutsche Zeitung.

 


Με αυτό τον τρόπο θέλουν να αποδυναμώσουν το κόμμα στην περίπτωση που διεξαχθούν νέες εκλογές, υποστηρίζει η γερμανική εφημερίδα σε δημοσίευμά της. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του HDP Σελαχεντίν Ντεμιρτάς προσπαθεί να το υπερασπιστεί, όμως η κατάσταση είναι δύσκολη, προσθέτει η SZ.

Η Τουρκία διεξάγει πόλεμο εναντίον των ανταρτών του Ισλαμικού Κράτους, αλλά παράλληλα και εναντίον των Κούρδων, τα συμφέροντα των οποίων επιθυμεί να υπερασπιστεί στο τουρκικό κοινοβούλιο το HDP.

Με πολεμικά αεροσκάφη και στρατιώτες η τουρκική κυβέρνηση προσπαθεί να αποδυναμώσει το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK). Την ίδια ώρα, με νομικά μέσα βάλλει εναντίον του HDP, το οποίο στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου κέρδισε το 13% των ψήφων, γράφει η γερμανική εφημερίδα.

Ο Τούρκος πρόεδρος δεν επιθυμεί να απαγορεύσει το HDP, αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται. Όμως, σύμφωνα με τη SZ, κάνει τα πάντα για να συνδέσει το κουρδικό κόμμα με την τρομοκρατία. Αν μπορέσει να αποδειχθεί ότι οι βουλευτές του πρόσκεινται στο PKK, τότε ενδέχεται να χάσουν τη βουλευτική τους ασυλία. Αυτό δεν αναμένεται να είναι δύσκολο, αν υπάρχει η πολιτική βούληση, εκτιμά ο αρθρογράφος.

Ήδη στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ της Τουρκίας και των Κούρδων υψηλόβαθμα στελέχη του HDP, όπως ο Ντεμιρτάς, διαδραμάτισαν ηγετικό ρόλο. Ο Ντεμιρτάς έχει πει: «Δεν φοβόμαστε να προσαχθούμε στη δικαιοσύνη», ενώ έχει διερωτηθεί για ποιο λόγο θα πρέπει οι βουλευτές «να χαίρουν περισσότερης ασυλίας από τους απλούς πολίτες;».

Πηγή: ΑΜΠΕ