Σε υποβάθμιση των εκτιμήσεων της για την πορεία της κινεζικής οικονομίας τα επόμενα τρία χρόνια προχώρησε σήμερα η Goldman Sachs, επικαλούμενη σημάδια αδυναμίας στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

 

Όπως αναφέρει το Marketwatch, oι αναλυτές της Goldman Sachs με επικεφαλής τον Andrew Tilton επαναπροσδιόρισαν την πρόβλεψη για το κινεζικό ΑΕΠ για το 2016 στο 6,4% από 6,7% και μείωσαν την αντίστοιχη πρόβλεψη για το 2017 σε 6,1% από 6,5%. Επίσης, για το 2018 προβλέπουν ανάπτυξη του ΑΕΠ στο 5,8% από 6,2%.

“Η πολιτική αβεβαιότητα έχει αυξηθεί. Έχουν παρθεί μέτρα για να συγκρατήσουν οι τοπικές κυβερνήσεις τους ισολογισμούς, με την προσοχή να επικεντρώνεται στις δαπάνες για υποδομές”, αναφέρει στην ανάλυση του ο Andrew Tilton.

Τονίζοντας τη σοβαρότητα των οικονομικών δεινών της Κίνας ο Tilton επισημαίνει ότι η βιομηχανική παραγωγή της Κίνας μειώθηκε διαδοχικά στους δύο πρώτους μήνες του 2015, γεγονός που είχε συμβεί μόλις για τρίτη φορά από το 1995. Η βιομηχανική παραγωγή της Κίνας σημείωνε συνεχείς μειώσεις μετά την ασιατική οικονομική κρίση την περίοδο 1997-1998 και όταν ΗΠΑ πυροδότησαν την παγκόσμια κρίση του 2008.

Επιπλέον η οικονομία συρρικνώθηκε πιθανόν τον Ιούλιο από ένα συνδυασμό μείωσης των εξαγωγών, περικοπών της στήριξης πολιτικών και μια μαζική διόρθωση των μετοχών της κινεζικής αγοράς.

Πηγή: Capital.gr